Sidor

söndag 10 april 2011

Den skojfriska Hundraåringen

Bok: Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som gick in...eller var det ut...eller... Nåja, att titeln är så lång gör faktiskt ingenting (om du vill veta exakt vad boken heter kan du kolla här ovanför).

Jonas Jonasson har i alla fall lyckats mycket väl med denna bok som handlar om Allan Karlsson som precis ska fylla hundra år och bli firad av alla på ålderdomshemmet. Vilket inte var någonting Allan ville så han klev ut genom fönstret och ner i rosenrabatten. Detta var något som skulle förändra saker och ting rejält, han fick nämligen tag på en väska som i sin tur gjorde att fick en massa nya vänner och ovänner.

Så småningom blir han efterlyst i hela landet och försöker fly från polisen, men detta är ej det enda som det står om i boken . Man får nämligen också följa med i Allans liv på 1900-talet som är skapligt intressant med tanke på att han som barn byggde små sprängladdningar och som vuxen utvecklar mycket större typer av bomber. Han träffar personer som Mao Tse Tung, President Truman och med sådana kontakter klarar han sig mycket fint även om det ibland går åt helvete.

Personligen tycker jag att boken är väldigt bra skriven och den passar alla från pensionärer till tonåringar. Man blir glad av den och det finns vissa stunder den är så rolig så man inte riktigt vet vart man ska ta vägen. Det som är negativt med boken är att det ibland blir jobbigt med hoppen mellan de olika kapitlen, eftersom det ena utspelar sig på 1900-talet och det andra i nutid. Det är därför som den på en skala från 1-5 bara får en 4, dock en stark sådan:
Läs gärna också var Annika och Solglitter tycker om boken.

Recension av: Emrick

Förlag: Piratförlaget / Pocketförlaget

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Bokia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar