Sidor

lördag 2 april 2011

Öppet Hus för alla åldrar

Bok: Ian Rankin - Öppet Hus

Mike Mackenzie är välbärgad, konstintresserad, men också väldigt uttråkad. När Professor Robert Gissing tipsar Mike och hans kompis Allan om en möjlig konstkupp, lever Mike upp. Tanken är att byta ur original på Nationalmuseet mot kopior för att ingenting ska saknas.

För att kunna genomföra kuppen tar de hjälp av den lokale gangstern Chib Calloway. Tyvärr finns det en risk att man får med lite överraskningar på köpet när man ger sig i kast med en gangster. Problemet med att göra stötar är sällan själva stöten utan hur bytet ska fördelas efteråt, och det är inte alltid så lätt att se vem som är katten bland hermelinerna...

Ian Rankin är ju en skotsk författare som ger bra beskrivningar över staden Edinburgh. Det är intressant att läsa hur en stöt kan planeras och genomföras och han ger också ett bra porträtt över Mike, hur rikedomar har sina begränsningar.

Översättningen hade lite mer att önska då den var märkbart bristfällig på vissa ställen (engelska uttryck som översatts ordagrant), samt att jag hade lite svårt att hänga på vissa detaljer i stöten som gjorde mig förvirrad emellanåt (eller så var det bara jag som var lite trög).

Boken passar lika bra för ungdomar som för vuxna. Den är rätt lagom så den får betyget:
Recension av: Pontus

Förlag: Minotaur / Månpocket

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Bokia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar