Sidor

söndag 24 april 2011

Shmuel i randig pyjamas

Bok: John Boyne – Pojken i randig pyjamas

Nio-årige Bruno bor i Berlin under andra världskriget och lever ett väldigt bra liv där med glada gubbar och hans tre bästa vänner för livet. Men en dag kommer hans mamma med ett tråkigt besked om att dom ska flytta och det är inget trevligt ställe dom flyttar till heller.

Bruno blir så klart väldigt sur på att leva på ett sådant öde ställe, men så småningom finner han en ny vän som bor bakom ett stängsel. Vännen är en jämnårig jude som heter Shmuel. De två pojkarna har olika syn på saker och ting men blir ändå väldigt goda kamrater.

Under sin uppväxt har han ju lärt sig att Tyskland är det bästa landet och att hans pappa är väldigt viktig för att han har en sådan fin utstyrsel, men Bruno förstår inte de som händer i omvärlden. Hans pappa är ju egentligen högt uppsatt i militären och hans uppgift är bl a att ta livet av såna som Shmuel. Hur allt detta ska sluta kan man ju undra...

Jag tycker att boken är väldigt bra skriven ur en nio-årings perspektiv och på så sätt berömmer jag författaren John Boyne, men tyvärr är boken ganska så tunn (bara 176 sidor) och den är i vissa partier ensidig. Men den är verkligen läsvärd och även om den egentligen är en ungdomsbok så passar den vuxna också.
Recension av: Emrick

Förlag: B. Wahlströms

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Bokia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar